Pärlkunskap

En äkta pärla kommer till av en slump. Det handlar om att skydda sig mot något som trängt in i musslan. en parasit eller ett sandkorn som irriterar musslan och om musslan inte kan göra sig av med ”inkräktaren” kapslar musslan in inkräktaren i pärlsubstans lager på lager växer sedan pärlan fram.
Musslan

Odling av pärlor i akoyamusslan (även kallade japanpärlor) och i söderhavsmusslor (south sea) är en mycket delikat och arbetskrävande process, att odla sötvattenspärlor är däremot mindre komplicerat.

Musslan tas upp ur vattnet och en rund pärlemokula opereras in. Musslan börjar nu att ”väva” lager på lager med pärlsubstans till skydd mot inkräktaren. Musslan skapar i genomsnitt tre till fyra lager per dag. En pärla som odlats under tre års tid har alltså flera tusen lager av pärlsubstans runt pärlemokulan. Endast 5% av skörden är av hög kvalitet.

Förädling

Pärlorna sorteras i efter storlek, lyster, rundhet, ytfel och färgtoner. Detta arbete kräver ett gott färgseende samt lång erfarenhet för ett lyckat resultat.

Vid begränsad budget bör man tänka på att pärlors lyster och färg påverkar helhetsintrycket betydligt mer än små ojämnheter. Barocka pärlor kan vara minst lika vackra som de runda.

Pärlor med kraftiga ytfel och trasig pärlsubstans bör man undvika då de har sämre hållbarhet. Odlade pärlor av god kvalitet kan användas i generationer. En lång hållbarhet förutsätter dock att de sköts väl.

Skötselråd

Förvara pärlorna skilda från andra smycken, inte i bomull då detta torkar ut pärlorna.

Emellanåt bör pärlorna torkas av med en lätt fuktad linneduk för att få bort smuts. Undvik att spraya parfym direkt på pärlorna. Undvik kraftiga temperaturväxlingar; varma pärlor bör ej läggas på kalla ytor. Om man använder vissa hjärtmediciner skall halsbandet ej bäras mot huden.

Omträdning av pärlhalsband bör ske regelbundet.

Vill du veta mer? Ladda gärna ner våra informationsbroschyr!